FIFA vol lof over niveau scheidsrechters

Olga Kroeders

Wereldvoetbalbond FIFA is uitermate tevreden over het niveau dat de scheidsrechters tot nu toe op het WK hebben getoond. "Ze doen het heel, heel erg goed", vindt hoofd scheidsrechterszaken Jose-Maria Garcia-Aranda. "We hebben de arbiters tot nu toe bijna alleen maar prima beslissingen zien nemen."

Dat er ook her en der wel wat mis gaat, is Aranda niet ontgaan. "Maar als je met duizenden mensen de beelden van 32 camera's gaat bestuderen, ontdek je altijd wel wat onjuiste beslissingen. Maar we evalueren alles uitgebreid om de scheidsrechter naar een nog hoger plan te tillen."

Waar het in de Eredivisie gebruikelijk is dat een scheidsrechter voor de camera's zijn beslissingen toelicht, is dat bij een WK ondenkbaar. "We willen niet dat ze elk omstreden fluitsignaal moeten uitleggen", licht Aranda toe. "Een scheidsrechter moet zich alleen maar hoeven te concentreren op de wedstrijd."

In totaal zijn er op het WK dertig scheidsrechters actief, die van tevoren allemaal fysiek en psychologisch zijn getest. Allemaal krijgen ze van de FIFA een financiële bonus van 40.000 euro.