F1 moet van Canada leren

Peterselieman

De Formule 1 moet van de race in Canada leren, zo zeggen de teambazen van enkele teams. De race in Montreal werd gekenmerkt door een relatief hoge bandenslijtage en veel inhaalacties, waardoor het voor de toeschouwers een groot spektakel was.

Volgens Red Bull-teambaas Christian Horner wordt er te veel nadruk op de aerodynamica gelegd en zijn juist de banden de factor die het verschil kunnen maken. Hierdoor kunnen de coureurs tegen elkaar racen. Lotus-directeur Mike Gascoyne is het met hem eens en voegt er aan toe dat de bandenleverancier één compound die niet gaat werken naar races mee moet gaan nemen.

"Als je de bandenregels opschrijft en zegt hoe races moeten verlopen, dan zouden ze zoals Canada zijn. Je had veranderende strategieën, inhaalacties en veel andere vermakelijke zaken. Het was precies wat de Formule 1 nodig heeft en het zet de argumenten over één band die het niet lang uithoudt veel kracht bij," zei Gascoyne.

"Kijk maar eens hoe de banden gebruikt werden. Sommigen startten op de superzachte banden, terwijl wij de laatste achttien ronden er prima mee reden. Vitaly Petrov stopte vijf ronden na ons, hij kwam snel dichter bij ons, maar op het moment dat hij er bij was waren zijn banden versleten en konden we eenvoudig verdedigen. Zo hoort het racen te zijn."

Ook McLaren-teambaas Martin Whitmarsh gelooft in de huidige regels. Hij vindt dat er Bahrein uitgezonderd zeven goede races zijn geweest dit jaar. Zo zaten er in Turkije na 40 ronden vier auto's binnen drie seconden van elkaar en benoemde de Brit de race in Canada als legendarisch.