Benno L.: 'Ik heb wel een geweten'

Redactie

De van ontucht verdachte zwemschoolhouder Benno L. heeft maandagochtend in het slotwoord van zijn strafzaak nogmaals excuses gemaakt aan slachtoffers en ouders, maar ook aan zijn eigen kinderen, kleinkinderen, ex-vrouw, ex-vrienden, personeel en vrijwilligers. De 60-jarige Bosschenaar toonde begrip voor de vergelding die ouders vragen en toonde zich bereid straf te accepteren voor alles wat hij heeft misdaan. Maar, hij zei door te zullen vechten 'tot de hoogste instantie' als de rechter hem veroordeelt voor de pogingen tot verkrachting en aanranding van meisjes, die hij ontkent.

Ook tegen tbs zal hij zich verzetten, kondigde de verdachte aan. Justitie heeft tien jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist tegen L. wegens drie pogingen tot verkrachting, twee pogingen tot seksueel binnendringen, negentien aanrandingen en een poging daartoe. Met vijftien meisjes heeft de Bosschenaar volgens het Openbaar Ministerie (OM) ontucht gepleegd en negentien meisjes heeft hij (stiekem) gefilmd, meestal in seksueel getinte poses.

In totaal telde justitie 57 slachtoffers. Benno L. vertelde in een emotionele monoloog over de eenzame strijd die zijn geweten voerde met zijn geaardheid. "Ik heb wél een geweten en inlevingsvermogen, maar besef nu pas echt wat ik heb gedaan. Ik ben gruwelijk de fout in gegaan. Sorry voor alles."

De verdachte verweet het OM 'ongelofelijk suggestief' optreden op de inmiddels beruchte persconferentie waarop de hele zaak vorig jaar naar buiten werd gebracht. Toch was hij naar eigen zeggen opgelucht dat zijn geaardheid op straat lag. Zoals hij zijn familie en vrienden kwijtraakte en zoals zijn gezin voor de eigen veiligheid halsoverkop uit huis moest had hij al jaren voorzien. "Dat beeld had ik al duizend keer afgespeeld en is exact verlopen zoals ik vreesde. Ik heb niet voor deze geaardheid gekozen." De uitspraak is op 2 juli.