Inzet 'lokjoden' optie voor burgemeester Asscher

Redactie

Waarnemend burgemeester van Amsterdam, Lodewijk Asscher (PvdA), noemt de inzet van 'lokjoden' een optie. Voormalig stadsdeelvoorzitter in Amsterdam-West Ahmed Marcouch gooide daar vorige week een balletje over op. Asscher, zelf joods, laat via zijn woordvoerder weten de inzet van 'onorthodoxe middelen' niet te schuwen.

Volgens zijn woordvoerder zijn er geen plannen voor de inzet van lokjoden. In algemene zin wilde de zegsvrouw wel kwijt dat de aanpak van intolerant gedrag een van de speerpunten is van de gemeente, justitie en politie in Amsterdam.

Het aantal geweldsincidenten gericht tegen joden zou de laatste tijd zijn toegenomen. In het nieuwe stadsdeel Amsterdam-West is een schuilsynagoge ingericht, zonder duidelijke joodse kenmerken. De bezoekers zijn evenmin als jood herkenbaar. Joden in de buurt zouden regelmatig worden bedreigd door Marokkaanse jongeren.

Marcouch zei woensdag dat alles uit de kast moet worden getrokken om antisemitisch geweld aan te pakken. "Wat mij betreft zet je een lokjood in, maar je pakt ze. Je moet alles doen om de pakkans te vergroten. Het lijken incidentjes, maar dit is ernstig."

Inzet 'lokjoden' optie voor burgemeester Asscher
Inzet 'lokjoden' optie voor burgemeester Asscher (Foto: Novum)