Tientallen soldaten levenslang invalide na Uruzgan

Redactie

Door de Nederlandse missie in Uruzgan kampen 41 militairen met blijvende verwondingen. Ze moeten bijvoorbeeld een arm of een been missen of zijn blind geworden. In totaal vielen bij de missie honderdveertig gewonden. Dat blijkt volgens De Telegraaf uit cijfers die het ministerie van Defensie voor het eerst heeft vrijgegeven.

Veteranen die ledematen moeten missen worden zo veel mogelijk herplaatst binnen het leger. Als ze ergens anders willen werken, bemiddelt het ministerie voor hen.

Bij de missie vielen tot nu toe 24 doden. Van de militairen met blijvende verwondingen zijn er nog achttien bezig met revalideren. Het Veteraneninstituut verwacht volgens de krant dat ongeveer duizend van de twintigduizend veteranen op den duur geestelijke problemen krijgen.

Het instituut baseert zich daarbij op de ervaringen met Libanon-veteranen. Ongeveer vijf procent van de militairen zou klachten krijgen. Sommigen meldden zich pas na dertig jaar. Defensie hoopt dat het aantal psychische klachten door Uruzgan lager is in vergelijking met Libanon, omdat er veel aandacht is gegeven aan de mentale gesteldheid van de militairen.