'Maleisische politie martelt en misbruikt'

Redactie

Een afvaardiging van de Verenigde Naties heeft de Maleisische politie er vrijdag van beschuldigd gebruik te maken van martelpraktijken tegen gedetineerden om hun bekentenissen te ontfutselen. Volgens de delegatie geven slachtoffers van dit misbruik de voorkeur aan een gevangenisstraf boven hechtenis in detentiecentra van de politie.

De regering moet zo vlug mogelijk een onderzoek instellen naar doden als gevolg van politieoptreden, vindt de VN-afvaardiging, die een bezoek van twee weken bracht aan het Aziatische land. Daarnaast moeten wetten worden aangepast die het nu mogelijk maken dat personen zonder proces eindeloos lang kunnen worden vastgehouden.

Maleisië is een van de meest stabiele en welvarendste landen in Zuidoost-Azië. Hoewel een democratie, heeft het land een uitgebreid veiligheidsapparaat dat geregeld wordt bekritiseerd door rechtenactivisten.

De wetgeving staat toe dat personen zonder 'om wat voor reden ook' in hechtenis kunnen worden genomen, aldus Malick Sow, het hoofd van de VN-delegatie. "In sommige gevallen is een gedetineerde zelfs niet op de hoogte van de reden van zijn detentie", zei Sow.

De afvaardiging overhandigt de Maleisische regering in september een voorlopig rapport van haar bevindingen. Het eindrapport wordt volgend jaar maart overlegd aan de VN-Veiligheidsraad, waar Maleisië lid van is. Landen die aantoonbaar hebben gefaald in het naleven van de mensenrechten kunnen hun zetel in de raad verliezen.