[Groep H] Uitslag Spanje - Zwitserland

Jeffrey

Spanje is er niet in geslaagd haar favorietenrol waar te maken. De wedstrijd in Poule H tegen Zwitserland is verrassend geëindigd in 0-1 . Nadat Spanje de gehele eerste helft en het begin van de tweede helft oppermachtig was geweest, viel zoals wel vaker de bal er aan de andere kant in.

Vanaf het begin van de wedstrijd was duidelijk dat Zwitserland zeer compact ging spelen, met alleen oude bekende Blaise n'Kufo voorin. Spanje had meer dan 60% balbezit en probeerde via een snelle balcirculatie door de verdediging te dringen. Spanje bleef druk zetten en dwong Zwitserland ver terug. Onder leiding van David Villa was het combinatiespel weer zoals we dat gewend zijn van de Spanjaarden. Een opening werd er echter niet gevonden. In de eerste twintig minuten gebeurde er niet echt iets spectaculairs, alleen was het verschil tussen Spanje en Zwitserland wel overduidelijk aanwezig.

Na 25 minuten was er de eerste grote kans voor Spanje. Via een splijtende pass van Iniesta kreeg Pique een grote kans. Echter stuitte hij op de goedkeepende Benaglio. De druk van Spanje nam steeds verder toe, en dit leidde tot een gele kaart van Grichting en een vrije trap David Villa op het randje van het strafschopgebied. Villa kon het echter niet omzetten in een doelpunt.

Zwitserland kwam er zelden uit, en zelfs als ze eruit kwamen was het met hooguit drie man en leidde de aanval vaak tot een corner. De eerste helft was verder niet bijster boeiend. Spanje deed wat er verwacht werd, aanvallen, maar kon nimmer de beslissende actie maken dat tot een goal zou leiden. Zwitserland verdedigde wat het kon, wat leidde tot het uitvallen van verdediger Senderos, en kwamen er zelden uit.

Het begin van de tweede helft verliep hetzelfde als de gehele eerste helft. Spanje zette druk, en Zwitserland bleef verdedigen. Het aantal schoten op het Zwitserse doel nam echter naarmate de wedstrijd vorderde exponentieel toe. Iniesta, Xabi Alonso en Xavi probeerde het allemaal van afstand, maar tot irritatie van trainer Del Bosque, bleef het 0-0.

De goal viel totaal onverwacht aan de andere kant. Via een lange bal kon aanvaller Fernandes scoren. Keeper Casillias kwam uit zijn doel, en via een curieuze scrimmage kwam de bal bij Fernandes. Hij benutte de niet te missen kans. Spanje bleef het proberen, maar Zwitserland bleef verdedigen, zij wisten dat als ze met de Spanjaarde mee zouden voetballen zij hard onderuit zouden gaan. Nadat topspits Fernando Torres in het veld was gekomen leek het tij te keren. Aanvallen van Spanje volgden elkaar in rap tempo op, en ook Xabi Alonso had een grote kans met een schot, wederom, van afstand. Weer was er na een aantal aanvallen van Spanje een grote actie voor het Spaanse doel. Aanvaller Derdiyok raakte na een geniale actie de paal.

Aan het eind van de wedstrijd kreeg Spanje nog een aantal grote kansen, maar wist niet meer tot scoren te komen.


Spanje

0 - 1

Zwitserland


   52' Fernandes
 
 Gele kaart: Grichting, Ziegler, Benagilo, Yakin, (Zwitserland)
 
Stadion:  Moses Mabhida Stadion ,
Toeschouwers: 60.000
Arbiter: Webb (Eng)
 
Opstelling:   Opstelling:
Casillas
Ramos
Puyol
Piqué
Capdevila
Xabi Alonso
Busquets (Torres/62)
Xavi
Silva (Navas/62)
Villa
Iniesta (Pedro/72)
  Benaglio
Lichtsteiner
Senderos (Von Bergen/35)
Grichting
Ziegler
Barnetta (Eggiman/92)
Inler
Huggel
Fernandes
Derdiyok (Yakin/78)
N'Kufo