Spaanse sterren hongerig naar succes

Olga Kroeders

Het sterrenensemble van Spanje begint morgen aan de jacht op wereldwijd succes. De Europees kampioen start met Zwitserland als laatste aan het WK in Zuid-Afrika. De ploeg van bondscoach Vicente del Bosque is één van de topfavorieten voor de eindzege en tegen de Zwitsers wordt dan ook niets anders verwacht dan een eenvoudige zege.

"We zijn hongerig naar de titel en willen laten zien dat we de beste zijn", sprak Cesc Fàbregas overtuigend. Die honger lijkt terecht. Spanje is de eerste nummer één op de wereldranglijst van de FIFA die nog nooit een wereldtitel won.

Met de vorm van de Zuid-Europeanen is niets mis. Spanje won in de kwalificatiereeks alle tien de wedstrijden en verloor in de afgelopen drie jaar slechts één duel. In de aanloop naar het WK gaf de ploeg in eigen land nog een show weg tegen Polen (6-0). Fàbregas is normaal gesproken allerminst zeker van zijn plaats in de basiself. Dat luxeprobleem is illustratief voor de kwaliteiten van Spanje.

Tegen Zwitserland lijkt de ster van Arsenal wel te gaan spelen. De inzetbaarheid van spits Fernando Torres (knie) en middenvelder Andres Iniesta (dijbeen) is namelijk onzeker. Beide spelers kampen al lange tijd met fysieke klachten, maar kwamen tegen Polen wel in actie.

Bondscoach Ottmar Hitzfeld van Zwitserland is een fervent bewonderaar van Spanje: "Ik heb zelden een team zo dominant zien spelen. Ze passen bij elkaar en vormen een eenheid. Het is fantastisch om tegen ze te spelen."

Ondanks de superioriteit van Spanje laat de Duitser zijn ploeg op de aanval spelen: "We moeten één of twee doelpunten maken. Tegen Spanje kun je niet op 0-0 spelen." Hitzfeld kan niet beschikken over twee belangrijke spelers. Middenvelder Valon Behrami ontbreekt met een dijbeenblessure.

Blaise N'Kufo, afgelopen seizoen kampioen met FC Twente, moet zijn aanvalspartner Alexander Frei missen door een enkelkwetsuur. De talentvolle Eren Derdiyok zal naast de ervaren spits gaan spelen. Zij zullen trefzeker moeten zijn als de Zwitsers voor het eerst in de historie van Spanje willen winnen.