Boonen: "Cavendish is Superman niet"

Frank (franklop)

Tom Boonen start vandaag voor het eerst sinds zijn val in de Tour of California in een wedstrijd. De Belgische sprinter en klassiekerspecialist zal van start gaan in de proloog van de Tour de Suisse, waar hij in de sprints onder andere Mark Cavendish zal tegenkomen.

"Omdat het zo ver weg gebeurde, beet ik door. Ik kon niet zomaar een auto naar huis nemen," vertelde Boonen in de Belgische krant Het Nieuwsblad. "Op een bepaald moment moest ik toch de vlag strijken. Mijn benen waren stuk. Mijn rug, mijn bekken: alles trok scheef omdat ik met dat rechterbeen geen kracht kon zetten. Het was alsof ik twee keer de Tour had gereden."

"De eerste keer dat ik nu sprint, zal het weer raar doen. Ik zal die crash moeten overwinnen. Als je tien spurten doet, neem je negen keer veel risico's. Je weet eigenlijk maar half waar je gaat uitkomen."

In de Tour, die over precies drie weken start in Rotterdam, mikt Boonen weer op de groene trui. Daarvoor zal hij de strijd aan moeten gaan met de supersprinter Mark Cavendish, die volgens Boonen niet helemaal in vorm is.

"Hij is nog niet klaar. Hij is momenteel wat minder, dat kan je niet onder stoelen of banken steken. Ondertussen heeft hij wel ingezien dat hij niet alleen is in het peloton. Zo van: "Oei, ik ben Superman niet. Cavendish heeft bij Team Columbia wel een enorm goede ploeg. Hij heeft minder nodig dan wij om te kunnen winnen. Hij heeft een heel goed inzicht in de spurt. Daarmee compenseert hij veel."