Feestende Afrikanen sieren voorpagina's kranten

Olga Kroeders

De voorpagina's van de Nederlandse kranten worden vandaag opgesierd door bontgekleurde Afrikaanse voetbalsupporters. Het WK is begonnen en dat willen de Afrikanen weten ook.

Voetbalfeest barst los!, zo kopt De Telegraaf boven een foto van de openingsceremonie in het Soccer City Stadium van Johannesburg. De Volkskrant drukte op de voorpagina een foto af van een zingende Afrikaan, die zijn zoontje op zijn arm draagt. Het ventje draagt behalve een Zuid-Afrikaanse shawl ook oordopjes, als bescherming tegen het oorverdovende lawaai van de vuvuzela's.

Volgens het AD worden de televisiekijkers nu al gek van het constante gezoem van de vuvuzela's tijdens de wedstrijden. NOS-directeur Jan de Jong zegt in de krant dat daar weinig aan te doen is. "We hebben er al op ingespeeld door de juiste geluidsmix te zoeken tussen het achtergrondgeluid en de commentator. Maar als omroep kun je er verder weinig aan doen. Dit hoort de hele wereld."

In het sportkatern AD Sportwereld komen enkele kenners aan het woord over hun voorspellingen. Zanger Guus Meeuwis noemt Nederland als titelfavoriet, de andere voetballiefhebbers houden het vooral op Spanje en Argentinië. De Telegraaf was getuige van de laatste dag van Arjen Robben bij fysiotherapeut Dick van Toorn. "Op een parkeerplaats tussen de auto's onderging Arjen Roben, Neerlands hoop in bange WK-dagen, de laatste fysieke tests. Robben en Van Toorn moesten het proefdraaien even onderbreken toen iemand met de auto wenste te vertrekken, maar uiteindelijk gaven het sprint- en kort draaiwerk wel het gewenste resultaat", zo zag de krant.

De Volkskrant kopt op een van de sportpagina's Swingen laat Van Marwijk aan spelers. Volgens de krant oogde de bondscoach gisteren kortaf en geïrriteerd tijdens de internationale persconferentie en deed hij weinig moeite om Oranje in het buitenland te verkopen. In Trouw komt Ibrahim Afellay aan het woord over de moeilijke keuze die hij moest maken tussen Nederland en Marokko. "Ik heb er goed over nagedacht en als je ergens goed over nadenkt, maak je altijd de goede keuze", aldus de international.