[Le Mans] Uitslag kwalificatie

Peterselieman

Peugeot is de grote winnaar geworden van de kwalificaties voor de 24 uur van Le Mans. Het Franse merk bezet met de 908 de eerste vier startplaatsen op de grid. Pas daarna volgen de Audi's. De auto met startnummer drie van Sebastien Bourdais, Pedro Lamy en Simon Pagenaud zal van de eerste plaats mogen vertrekken.

Bourdais klokte in de eerste kwalificatie al een tijd van 3:19,711 een tijd waar niemand verder meer aan zou komen. De equipe Wurz/Davidson/Gené was zes tiende in de ronde langzamer, terwijl Montagny/Sarrazin/Minassian plaats drie bezetten. De vierde Peugeot wordt ingezet door Team Oreca, een auto die acht tiende van een seconde over de ronde sneller was dan de beste Audi. Deze auto is in handen van Mike Rockenfeller, Timo Bernard en Romain Dumas.

In de LMP2-klasse is de eerste startplaats naar Watts/Kane/Leventis gegaan. Zij reden met hun Strakka HPD ARX-01 een tijd van 3:33,079 waarmee ze een vijftiende startplaats bemachtigden. In de GT1-klasse is de poleposition gegaan naar Enge/Nygaard/Kox. De equipe met de Nederlander Peter Kox in de gelederen kwam met de Aston Martin tot een tijd van 3:55,025 en een 31e startplaats. De pole in de GT2-klasse tenslotte was voor de Ferrari van Bruni/Melo/Kaffer die 3:59,233 klokten, wat goed was voor een 35e startplek.

Naast Kox doen er dit weekend meer Nederlanders mee op Le Mans. Christijan Albers start in een Kolles Audi R10 die in de LMP1-klasse uitkomt. Hij kwam tot een dertiende startplaats. Xavier Maassen en David Hart rijden in een Corvette. Zij kwamen tot een 34e en 35e tijd in de kwalificatie De Spyker van het team van onder meer Jeroen Bleekemolen en Tom Coronel zal van plaats vijftig mogen vertrekken. Zij bleven de bleven de Porsche van onder meer Paul van Splunteren en Niek Hommerson drie startplaatsen voor.

De uitslag van de kwalificatie vind je hier.