Belastingdienst onderzocht moordende taxichauffeur

Redactie

Naar de Britse taxichauffeur die deze week twaalf mensen doodschoot en zelfmoord pleegde liep een belastingonderzoek. Ook had de chauffeur mogelijk ruzie met zijn familie en collega's, zo maakte de politie zaterdag bekend.

De 52-jarige Derrick Bird vermoordde zijn tweelingbroer en een advocaat van de familie voordat hij in het landelijk gebied in het noorden van Engeland op jacht ging. In een rit van ruim zestig kilometer vermoordde hij in een uur tijd tien mensen. Daarnaast raakten elf mensen zwaargewond. De meesten schoot hij vanuit zijn taxi in het gezicht.

Onder de slachtoffers waren ex-collega's die hij kende van zijn werk bij een kerncentrale in Sellafield. Hij was daar ontslagen na een diefstal. Andere slachtoffers waren onbekenden; een boer die in een veld de heg stond te knippen, een man op een fiets, een gepensioneerd paar en een vrouw die haar boodschappen droeg.

Bird gebruikte een jachtgeweer en een geweer met een telescoopvizier. Voor beide wapens had hij een vergunning. Om de politie te ontwijken reed hij over smalle landweggetjes. Toen de politie hem in een afgelegen bos had ingesloten, schoot hij zichzelf dood. De politie onderzoekt of Bird ook vetes had lopen met andere taxichauffeurs.

De belastingdienst onderzocht onregelmatigheden in de financiën van de chauffeur. Volgens een vriend was de chauffeur bang dat hij door dat onderzoek de gevangenis in zou moeten. Volgens andere vrienden had Bird ruzie met zijn broer over de opbrengsten van hun vaders testament.

De politie waarschuwt dat wellicht nooit bekend wordt waarom Bird tot zijn daad kwam. "Hij is er niet meer om onze vragen te beantwoorden", zei een woordvoerder. Bij een doorzoeking van het huis van Bird is geen afscheidsbriefje gevonden.