"Topsportcentrum Papendal zit vol"

Peterselieman

Het Nederlandse topsportcentrum Papendal zit momenteel vol, te vol volgens de leidinggevende Jochem Schellens. Het centrum aan de rand van de Veluwe moet volgens hem de plaats worden waar alle Nederlandse topsporters terecht kunnen.

"Papendal moet tot de tien beste topsportcentra van de wereld gaan behoren," zegt een ambitieuze Schellens die hoopt dat alle tijdelijke faciliteiten snel vervangen worden door definitieve. "Want als je van je sporters verwacht dat ze tot de mondiale top 10 behoren, moet je dat ook van je faciliteiten doen." Hijzelf zit in een tijdelijk kantoor dat bij de handbalhal gevestigd is. Daar komen vele sporters voorbij. "Maar de afgelopen maanden hoorde ik vooral bomen omgezaagd worden. Hierachter zal namelijk een multihal verrijzen, waar uiteindelijk ook ons kantoor in komt."

De subsidies voor de bouw van nieuwe complexen is nog niet rond, maar Schellens hoopt dat dit wel snel zal gebeuren. "Er trainen hier nu dagelijks rond de 250 topsporters en daarnaast werken en studeren er nog ruim 750 mensen. Die zijn nu voor een groot deel ondergebracht in tijdelijke accommodaties. De vergunningen daarvan beginnen af te lopen en sommigen worden zeker niet verlengd," zei Schellens die steeds meer sporters verwelkomt op zijn complex. "Zeker in het licht van het Olympisch Plan 2028 moet je die juist met open armen ontvangen."

In het najaar moet de bouw van de nieuwe faciliteiten aangevangen worden, zodat in het najaar van 2011 het complex opgeleverd kan worden. "Afhankelijk van de subsidies wordt het misschien in twee delen gebouwd." Schellens wil niet dat het te massaal wordt, omdat kwaliteit voorop staat. "De faciliteiten moeten goed zijn, maar je hoeft niet te overdrijven. Als de multihal er eenmaal staat, zijn alleen nog meer onderwijsfaciliteiten een belangrijk streven. Zodat alle jonge talenten kunnen trainen, leren en wonen op een vierkante kilometer."