Kritiek op sorry-campagne BP

bennootje

Een verontschuldigingscampagne voor het veroorzaken van de grootste olieramp in de geschiedenis van de Verenigde Staten heeft BP meer kritiek dan sympathie opgeleverd. Sinds een week worden in de VS spotjes op radio en televisie uitgezonden.

Daarin belooft BP-topman Tony Hayward de schade die het olielek in de Golf van Mexico veroorzaakt te repareren en onkosten te vergoeden. "We doen alles om te voorkomen dat dit ooit nog eens gebeurt."

"Het geld dat die spotjes kosten, had moeten worden gebruikt om de olie op te ruimen en de vissers te compenseren die hun baan door het olielek kwijt zijn", zei de Amerikaanse president Barack Obama.

"De beste reclame die ze nu kunnen maken is het lek dichten en de boel opruimen. Het enige dat ze hoeven te doen is hun werk, dat zorgt voor genoeg goede publiciteit", zei Grover Robinson IV, voorzitter van de provincieraad van Escambia.

Een woordvoerder van BP wees er zaterdag op dat 'geen cent' van het bedrag voor het bestrijden van de olieramp is gebruikt voor de advertentiecampagne. Hij zei dat hij niet wist hoeveel de advertentiecampagne heeft gekost.

In de spotjes zijn beelden te zien van gezonde pelikanen in schoon water en opruimploegen die met vuilniszakken over een wit strand lopen. Dat botst met nieuwsfoto's van kleverige zwarte pelikanen die op een zwart strand door de olie worstelen, terwijl de olie uit hun snavel druppelt.

In Florida zijn de spotjes ongeveer net zo goed ontvangen als de plakkerige teerballen die daar door de ramp aanspoelen. De 13-jarige Annie Landrum, die zaterdag op het strand teer opruimde met haar ouders, noemde de excuses van Hayward lachwekkend. "Het is een stomme poging terwijl de ramp al anderhalve maand geleden is gebeurd. Het is te laat."

Volgens PR-expert Gene Grabowski missen de spotjes een concreet plan van wat er nu gaat gebeuren. "Dat is het enige element dat mist. In advertenties als deze bied je eerst je excuses aan en zeg je dat je het probleem op gaat lossen. Dat zit er allebei in, maar dan moet je ook nog uitleggen wat er gaat gebeuren."