Kiezers wisselen meer van partij dan in 2002

bennootje

De Nederlandse kiezers wisselen meer van partij dan in 2002, toen de LPF voor het eerst aan de verkiezingen meedeed. Dat blijkt zondag uit een peiling van Maurice de Hond.

Slechts 45 procent van de kiezers is van plan hetzelfde te stemmen als vier jaar geleden. In 2002 stemde nog zestig procent hetzelfde als vier jaar eerder. Toch zijn de verschuivingen in zetelaantallen dit jaar naar verwachting minder groot. In 2002 gingen 92 zetels naar een andere partij, dit jaar zijn dat er naar verwachting zeventig tot tachtig.

De PvdA is een voorbeeld van hoe het komt dat de verschuivingen in zetelaantallen kleiner zijn. Slechts 54 procent van de mensen die in 2006 PvdA stemden, zijn van plan dit nu weer te doen. Toch staat de partij in de peilingen op ongeveer evenveel zetels omdat veel mensen die eerst op een andere partij stemden nu PvdA stemmen. Zo is achttien procent van degenen die SP stemden nu van plan PvdA te stemmen.

In 2002 kwam de LPF vanuit het niets met 26 zetels in de Kamer, waardoor de verschuivingen wat zetels betreft groter waren. Nu is er geen nieuwkomer die ineens heel veel zetels krijgt.

Vergeleken met de jaren negentig zijn de verschuivingen een stuk groter. Toen stemde ongeveer driekwart hetzelfde als bij de vorige verkiezingen. Dat patroon werd volgens De Hond doorbroken in 1994, toen het CDA twintig zetels verloor en de PvdA twaalf. Twee derde stemden toen hetzelfde als vier jaar daarvoor, nog altijd meer dan de 45 procent die nu wordt verwacht.

Voor de jaren zestig, ten tijde van de verzuiling, stemden nog 85 procent van de kiezers hetzelfde als de verkiezingen daarvoor.