Geheime lijst ministerie in handen Alberto Stegeman

Redactie

Een lijst met 2800 namen van mensen die niet zomaar een nieuw paspoort mogen krijgen is uitgelekt naar de redactie van het programma 'Undercover in Nederland'. Het ministerie van Binnenlandse Zaken wijst gemeenten er nogmaals op zorgvuldig om te gaan met het vertrouwelijke document.

De lijst wordt iedere maand door het ministerie naar alle gemeenten gestuurd onder vermelding van 'dienstgeheim'. De mensen die op de lijst staan, kunnen geen nieuw paspoort krijgen omdat ze bijvoorbeeld een betalingsachterstand hebben, strafbare feiten gepleegd hebben of binnen vijf jaar hun paspoort zijn kwijtgeraakt. Zij zijn ervan op de hoogte gebracht dat hun naam op de lijst staat.

Zodra een gemeente of een vestiging van de marechaussee een actuele lijst krijgt, moet de lijst van de vorige maand vernietigd worden. Op deze manier moet de privacy van de mensen op de lijst bewaard worden.

Bij een gemeente ging het onlangs 'flink mis', aldus het ministerie. Iemand die bij een gemeente een gemeentegids aanvroeg, kreeg per ongeluk niet de gevraagde gids maar de signaleringslijst toegestuurd. Om welke gemeente het gaat is niet bekendgemaakt.

De lijst kwam in handen van de redactie van 'Undercover in Nederland'. Presentator Alberto Stegeman heeft de lijst afgelopen donderdag teruggegeven en maakt de gegevens niet openbaar. Het ministerie van Binnenlandse Zaken laat weten dit te waarderen.