PVV meest geïsoleerde partij sinds oorlog

Redactie

De PVV is de meest geïsoleerde partij in het parlement sinds de oorlog. Dat meldt het Radio 1 programma Argos op basis van een analyse van twee Leidse politicologen. Uit hun onderzoek blijkt dat in 6,3 procent van de stemmingen over moties de PVV alleen staat. Geen enkele andere partij heeft dit sinds de oorlog meegemaakt.

De Boerenpartij stemde in 3,5 procent alleen en de Centrumdemocraten van Janmaat, een partij die bewust werd genegeerd in het parlement, kwam op 2,6 procent.

Partijen stemmen in 52,7 procent van de stemmingen hetzelfde als de PVV. Trots op Nederland van Rita Verdonk stemt het vaakst hetzelfde als de PVV: in 71,7 procent van de gevallen. Het minst vaak stemt de Partij voor de Dieren mee met de PVV: 43,3 procent.

De partij waarmee de PVV het meest samenwerkt, is de VVD. In 45,2 procent van de moties die twee indieners hebben, 177 in totaal, is dat de VVD. Daarop volgt de SP met 14,7 procent. De PVV diende de afgelopen kabinetsperiode 886 moties in in de Tweede Kamer.

PVV-moties en -amendementen worden ook relatief weinig aangenomen. Van de PVV-voorstellen schaarde in 6,6 procent van de gevallen zich een meerderheid in de Tweede Kamer erachter. De overige oppositiepartijen scoren tussen de 59,3 procent (SGP) en 8,2 procent (Verdonk). Voorstellen van de regeringspartijen CDA, ChristenUnie en PvdA worden in meer dan negentig procent van de gevallen aangenomen.

De PVV zou moties vooral gebruiken om te getuigen van het eigen gelijk en niet om iets aan wetgeving te veranderen of toe te voegen. Politicoloog en hoogleraar in de politieke theorie van etnische relaties aan de Universiteit van Amsterdam Meindert Fennema, die bezig is met een biografie van Wilders, stelt dat de PVV-leider 'toch iemand is van ik tegen de rest van de wereld'.