Paus begint gevoelig bezoek aan Cyprus

Redactie

Paus Benedictus XVI is vrijdag aangekomen op het eiland Cyprus voor de voorbereidingen van een synode die in oktober zal worden gehouden. De moord op een bisschop in Turkije afgelopen donderdag werpt mogelijk een schaduw over het bezoek aan het eiland. De paus wees dit echter van de hand.

Benedictus zei diep bedroefd te zijn door de moord, maar was van mening dat de moord niet politiek gemotiveerd was. Volgens Turkse regeringsmedewerkers werd de bisschop, Luigi Padovese, door zijn chauffeur vermoord. De man zou geestelijke problemen hebben. "Dit heeft niets te maken met de thema's (...) van deze reis", zei de paus.

Cyprus, een eiland dat is verdeeld in een Turks-Cypriotisch en een Grieks-Cypriotisch deel, wordt door het Vaticaan beschouwd als een brug tussen Europa en het Midden-Oosten. Het bezoek van de paus is dan ook een test van zijn diplomatieke vaardigheden. Eerder koppelde de paus tijdens een toespraak in Duitsland geweld aan de islam, wat leidde tot woedende protesten vanuit de moslimwereld.

De paus zei over de opdeling van Cyprus en de problemen in het Midden-Oosten dat 'geweld niet de oplossing is'.

De paus is op het eiland om gesprekken te voeren met prelaten uit de regio om een agenda op te stellen voor een synode die in oktober in Rome zal plaatsvinden. Onderwerp van de synode is het tegengaan van de uittocht van christenen uit het Heilige Land, Irak en ander landen in het Midden-Oosten vanwege geweld en economische problemen. Bovendien wordt de paus geconfronteerd met de kwestie van de verdeling van Cyprus, scheuringen binnen de orthodox-christelijke gemeenschap en zorgen over de beschadiging van gebedshuizen van moslims en christenen.