Somalische piraten worden aan Duitsland uitgeleverd

Redactie

De tien Somaliërs die een Duits schip hadden gekaapt, mogen aan Duitsland worden uitgeleverd. Dat heeft de rechtbank van Amsterdam vrijdag bepaald.

De tien werden op 5 april door Nederlandse mariniers aangehouden op het Duitse schip 'Taipan' voor de kust van Somalië. De Duitse justitie heeft om hun uitlevering gevraagd.

Nergens blijkt volgens de rechtbank uit dat het de bedoeling is geweest de kapers in Nederland te vervolgen. Ze zijn alleen op het schip ondervraagd. Daarom kunnen ze aan Duitsland worden uitgeleverd.

Onder de piraten is één minderjarige. Toen de Duitse autoriteiten dat werd verteld, bleef het verzoek om uitlevering staan. De rechtbank cocludeert dat hetgene waar hij van wordt verdacht dus zwaar genoeg is om hem ook uit te leveren.

De zeerovers moeten niet worden verward met vijf andere Somalische piraten. Tegen hen eiste de Rotterdamse justitie vorige week straffen tot zeven jaar cel. Ze zouden in januari vorig jaar een Antilliaans schip hebben aangevallen en schoten daarbij onder meer met een raketwerper.Een Deens fregat bracht de piratenboot tot zinken. Het proces tegen deze zeerovers is het eerste moderne piratenproces in Nederland.