'Belangenverstrengeling aanpak Mexicaanse griep'

Redactie

Wetenschappers die de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) adviseerden over de aanpak van de Mexicaanse griep, stonden ook op de loonlijst van farmaceutische bedrijven. De bedrijven zouden baat hebben gehad bij de productie van het vaccin tegen de griep. Dit staat in een artikel in het medische tijdschrift British Medical Journal (BMJ).

Volgens het gezaghebbende blad heeft de WHO deze belangenverstrengeling nooit openbaar gemaakt. Geruchten hierover werden afgedaan als complottheorieën.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is niet verbaasd over de beweringen in het artikel. "Het is niet voor het eerst dat dit wordt beweerd. We moeten maar afwachten wat er waar van is."

In Nederland kwam viroloog Ab Osterhaus vorig jaar onder vuur te liggen vanwege mogelijke belangenverstrengeling. Osterhaus bezit tien procent van de aandelen in het bedrijf ViroClinics Biosciences, dat onderzoek doet naar virussen en de werkzaamheid van vaccins, ook tegen de Mexicaanse griep. Osterhaus adviseerde de overheid over dit onderwerp. Hij hield vol altijd transparant te zijn geweest, wat werd onderschreven door zijn werkgever, het Erasmus Medisch Centrum.