Paus voor het eerst in orthodox land

Stefan

Paus Benedictus XVI is vanaf vrijdag voor het eerst sinds hij in 2005 de Rooms-Katholieke Kerk ging leiden in een land waar de meerderheid van de bevolking orthodox is. Hij bezoekt het Griekse deel van het eiland Cyprus.

In het Turkse deel, dat in 1974 na een inval van het Turkse leger ontstond, komt hij niet. De paus ziet zijn bezoek, dat tot en met zondag duurt, als een manier om de relatie met de ongeveer 230 miljoen orthodoxen in de wereld te verbeteren. De Rooms-Katholieke Kerk en de orthodoxe kerken, die in 1054 uiteengingen, hebben uiteenlopende opvattingen over onder meer het pausambt. Benedictus hoopt ook de relatie met de Russisch-Orthodoxe Kerk te verbeteren.

De orthodoxe kerk op Cyprus heeft goede banden met Moskou. Sommige bisschoppen van de Cypriotische Orthodoxe Kerk hebben de gelovigen opgeroepen tot een boycot van het bezoek van Benedictus. Zo noemde metropoliet Georgios van Paphos hem een ketter en zei bisschop Athanasios van Limassol dat de invoering van het pausambt een van de grootste zonden van de kerk is. De paus bezoekt in Paphos de Zuil van Paulus, waar volgens de legende de heilige Paulus zou zijn gegeseld. Zondag presenteert hij het werkdocument voor de synode over de vaak benarde positie van de christenen in het Midden-Oosten, die in oktober in het Vaticaan wordt gehouden.