Pitcher mist 'perfect game' door fout scheids

Matthias (Veritaz)

Armando Galarraga is gisteravond ontnomen van een 'perfect game'. De pitcher van de Detroit Tigers zag tegen de Cleveland Indians Jason Donald in extremis op de honken komen door een foute beslissingen van scheidsrechter Jim Joyce.

Galarraga had al 26 van de 27 'outs' gemaakt voordat Donald aan slag kwam. Hij sloeg de bal op de grond richting het eerste honkman Miguel Cabrera en Galarraga leek op tijd bij het honk te zijn, maar Joyce gaf aan dat de slagman veilig was. Videobeelden toonden aan dat Donald wel degelijk uit was en dat de pitcher van Detroit dus een perfecte wedstrijd was ontnomen. Het zou de 21ste in de geschiedenis van de MLB zijn geweest en de derde dit seizoen, een record.

Na de wedstrijd bood Joyce zijn verontschuldigingen aan aan Galarraga die op zijn beurt Joyce liet weten dat 'hij ook maar een mens is'. Joyce moest overigens vandaag alweer aan de slag als scheidsrechter bij de Tigers en was zeer emotioneel voor de wedstrijd. Galaragga kwam de scheidsrechter echter even een hand geven en een schouderklop als bemoediging.

De situatie heeft de discussie rond elektronische hulpmiddelen weer op doen waaien in Amerika. Nu is het voor scheidsrechters alleen mogelijk om bij twijfelachtige homeruns een beroep te doen op hulpmiddelen.

Hier is een filmpje te vinden van het voorval.