Van Gaal krijgt volle laag van Giovanni

Olga Kroeders

De Braziliaanse voetballer Giovanni zit meer dan tien jaar na zijn gedwongen vertrek bij FC Barcelona nog altijd vol rancune tegen zijn oude trainer Louis van Gaal. "Hij is een Hitler voor de Braziliaanse spelers", foetert de 38-jarige aanvaller, die inmiddels zijn dagen slijt bij het Braziliaanse Santos, in de krant Folha de Sao Paulo.

Giovanni was een basisspeler bij Barcelona toen Van Gaal in 1997 in Catalonië arriveerde, maar raakte onder de Nederlandse oefenmeester snel op een zijspoor. Twee jaar later werd de spits voor twaalf miljoen euro aan het Griekse Olympiakos Piraeus verkocht. "Hij wilde gewoon geen Braziliaanse spelers in zijn team", vermoedt Giovanni. "Ook met Rivaldo en Sonny Anderson had hij altijd ruzie."

De 2-0 nederlaag van Bayern München in de Champions League-finale tegen Inter deed Giovanni goed. "Maar ik had liever gezien dat het 15-0 was geworden, met vijf goals van mijn landgenoot Lucio." De indrukwekkende erelijst van Van Gaal zegt de twintigvoudig international niets. "Het is een ziekelijke gek zonder ook maar een greintje verstand van voetbal."