Voorbeschouwing: Poule D

Sjors (Sj0rSz)

Op 11 juni gaat het wereldkampioenschap voetbal van start. In voorbereiding op de start van het toernooi zal FOK!sport vooruitblikken op alle acht poules van vier teams die zullen acteren op het WK in Zuid-Afrika. Vandaag is poule D aan de beurt.

Poule D

Poule D bestaat uit Duitsland, Australië, Servië en Ghana

Duitsland

Trainer: Joachim Löw
Aanvoerder: Philipp Lahm
Sterspeler: Bastian Schweinsteiger
Aantal WK Deelnames: 17
Beste resultaat:
Drie eindzeges op een WK (1954, 1974 en 1990)
Huidige plek op de FIFA Ranglijst: 6

De Duitse formatie is groepshoofd, wat geen verrassing meer mag zijn. Het land pakte overtuigend de eerste plaats in de kwalificatie. Van de tien gespeelde wedstrijden werden er acht gewonnen en eindigden twee wedstrijden in een remise.

Duitsland kent, net als veel andere voetballanden, een aantal grote namen. Een aantal voorbeelden hiervan zijn Bastian Schweinsteiger, Miroslav Klose, Lukas Podolski en Christoph Metzelder.

Michael Ballack zal het WK voetbal dit jaar aan zich voorbij moeten laten gaan. De sterspeler van de Duitsers liep in de finale om de FA-cup tegen Portsmouth een enkelblessure op. De aanstichter hiervan, Kevin-Prince Boateng, liet na de wedstrijd weten dat het een ongeluk was. Verscheidene bronnen menen echter te denken dat er opzet in het spel zou zijn.

Resultaten Kwalificatie Groep 4

Thuis Uit Uitslag
Liechtenstein Duitsland 0-6
Finland Duitsland 3-3
Duitsland Rusland 2-1
Duitsland Wales 1-0
Duitsland Liechtenstein 4-0
Wales Duitsland 0-2
Azerbeidzjan Duitsland 2-0
Duitsland Azerbeidzjan 4-0
Rusland Duitsland 0-1
Duitsland Finland 1-1

Australië

Trainer: Pim Verbeek
Aanvoerder: Lucas Neill
Sterspeler: Mark Schwarzer
Aantal WK Deelnames: 3
Beste resultaat: Achtste finales (2006)
Huidige plek op de FIFA Ranglijst: 20

De Nederlander Pim Verbeek zorgde er dit jaar voor dat Australië zich voor de vierde keer in de historie voor het eindtoernooi van het WK voetbal wist te plaatsen. The Socceroos stroomden pas in de derde ronde in en kwamen in een groep met Qatar, Irak en China terecht. De formatie plaatste zich, samen met Qatar voor de vierde ronde, waar het felbegeerde ticket bemachtigd kon worden.

In de beslissende ronde werd Australië ingedeeld in een groep met Japan, Bahrein, Qatar en Oezbekistan. De ploeg van Verbeek werd uiteindelijk groepswinnaar en plaatste zich daarmee voor het hoofdtoernooi.

De selectie van Australië herbergt vooral onbekende namen, maar onder meer bij Mark Schwarzer, Brett Emerton, Tim Cahill, Jason Culina en Brett Holman gaat bij veel mensen een belletje rinkelen. De meest bekende naam is die van Harry Kewell. De aanvaller liep voorafgaand aan het WK voetbal een blessure op, maar denkt het toernooi wel te kunnen halen.

Kwalificatie derde ronde (groep 1)

Thuis Uit Uitslag
Australië Qatar 3-0
China Australië 0-0
Australië Irak 1-0
Irak Australië 1-0
Qatar Australië 1-3
Australië China 0-1

Kwalificatie vierde ronde (groep 1)

Thuis Uit Uitslag
Oezbekistan Australië 0-1
Australië Qatar 4-0
Bahrein Australië 0-1
Japan Australië 0-1
Australië Oezbekistan 2-0
Qatar Australië 0-0
Australië Bahrein 2-0
Australië Japan 2-1

Servië

Trainer: Radomir Antic
Aanvoerder: Dejan Stankovic
Sterspeler: Nemanja Vidic
Aantal WK Deelnames: 1
Beste resultaat: Kwalificatie (2010)
Huidige plek op de FIFA Ranglijst: 15

Servië wist zich in de kwalificatie kinderlijk eenvoudig voor de eindstrijd van het WK voetbal te plaatsen. Het land zat in een poule met Frankrijk, Oostenrijk, Litouwen, Roemenië en Faeröer en werden uiteindelijk groepswinnaar. De Serven boekten hun grootste overwinning aan het einde van de kwalificatiereeks.

Het Roemeense elftal werd met 5-0 opgerold. Binnen de selectie van Servië zitten een aantal bekende namen, waaronder Nemanja Vidic, Milan Jovanovic, Marko Pantelic en Danko Lazovic.

De verwachting is dat ook Dejan Stankovic ook in juni weer als aanvoerder van het land zal fungeren.

Kwalificatie Groep 7

Thuis Uit Uitslag
Servië Faeröer 2-0
Frankrijk Servië 2-1
Servië Litouwen 3-0
Oostenrijk Servië 1-3
Roemenië Servië 2-3
Servië Oostenrijk 1-0
Faeröer Servië 0-2
Servië Frankrijk 1-1
Servië Roemenië 5-0
Litouwen Servië 2-1

Ghana
Trainer: Milovan Rajevac
Aanvoerder: Stephen Appiah
Sterspeler: Stephen Appiah
Aantal WK Deelnames: 2
Beste resultaat: Achtste finales (2006)
Huidige plek op de FIFA Ranglijst: 32

Ghana stroomde voor de kwalificatie van het WK voetbal in tijdens de tweede ronde. Het Afrikaanse land werd ingedeeld in groep 5 en trof daar Gabon, Libië en Lesotho. De formatie wist uiteindelijk vier wedstrijden te winnen, verloor er twee en plaatste zich zodoende voor de volgende fase.

In de derde ronde van de CAF-kwalificatiereeks moest Ghana het in groep D opnemen tegen Benin, Mali en Soedan. Ook deze groep zou de formatie weinig hoofdbrekens bezorgen. Er werd opnieuw vier keer gewonnen, één keer gelijk gespeeld en één keer verloren, waarna het zeker was van deelname aan het WK.

Eén van de bekendere namen binnen de selectie van Ghana is Kevin-Prince Boateng. Hij was namelijk verantwoordelijk voor de blessure van Duitslands hoop in bange dagen, Michael Ballack. Beide landen zitten in dezelfde poule, waardoor er geruchten gingen dat de middenvelder met opzet een blessure had veroorzaakt. Daarnaast zijn ook Quincy Owusu-Abeyie en NAC-spits Matthew Amoah spelers, waarbij zeker een belletje gaat rinkelen.

Michael Essien behoort niet tot de selectie van Ghana. De middenvelder van Chelsea is geblesseerd en mist, net als Michael Ballack (ploeggenoot bij Chelsea, red.), het WK voetbal. Roda JC-verdediger Eric Addo was ook één van de afvallers uit de voorselectie.

Kwalificatie tweede ronde (groep 5)

Thuis Uit Uitslag
Ghana Libië 3-0
Lesotho Ghana 2-3
Gabon Ghana 2-0
Ghana Gabon 2-0
Libië Ghana 1-0
Ghana Lesotho 3-0

Kwalificatie derde ronde (groep D)

Thuis Uit Uitslag
Ghana Benin 1-0
Mali Ghana 0-2
Soedan Ghana 0-2
Ghana Soedan 2-0
Benin Ghana 1-0
Ghana Mali 2-2


FOK!sport voorspelling:

De verwachting is dat Duitsland en Servië eenvoudig door zullen gaan naar de achtste finales. Beide landen werden tijdens de Europese kwalificatie groepswinnaar. Toch moeten we ook rekening blijven houden het met Australië van Pim Verbeek. Deze ploeg mag zeker niet worden uitgevlakt, al speelden zij in de Oceanische kwalificatie tegen relatief kleine tegenstanders. Voor Ghana zal het doek na de eerste ronde vallen. Ik verwacht dat de afwezigheid van Michael Essien zijn tol gaat eisen.