Onderscheiding voor held Jasper Schuringa

static

Jasper Schuringa heeft een onderscheiding gekregen van de gemeente Amsterdam voor zijn heldhaftige optreden tijdens zijn vlucht van Schiphol naar Detroit in december. Hij overmeesterde toen een Nigeriaanse terrorist die het toestel wilde opblazen.

Waarnemend burgemeester van Amsterdam Lodewijk Asscher overhandigde Schuringa vrijdag de onderscheiding. Hierop staan de drie woorden uit het logo van de hoofdstad: heldhaftig, vastberaden en barmhartig. Niet eerder reikte de gemeente een onderscheiding uit voor heldhaftige Amsterdammers.

Asscher prees de 'uitzonderlijke heldhaftigheid' van Schuringa. "Je volgde je 'niet pluis'-gevoel, en je bent daarbij gezegend met uitmuntende reflexen en een sterke drang om het goede te doen. En dat maakt je, behalve de gewone Amsterdamse jongen die je nog steeds bent volgens mij, een heel bijzonder iemand", sprak Asscher.

Eyeworks, het productiebedrijf van Reinout Oerlemans, liet eerder al weten een documentaire te gaan maken over Schuringa. Vlucht 253 in het toestel van Northwest Airlines maakte de 32-jarige Amsterdammer op slag wereldnieuws. Hij deed onder meer in het programma van Larry King zijn verhaal.