Landis beschuldigt Verbruggen

Olga Kroeders

De Amerikaanse wielrenner Floyd Landis heeft stevig uitgehaald naar Hein Verbruggen. Dit doet hij in de e-mails die hij heeft rondgestuurd met de bekentenis over zijn dopingverleden.

De voormalige voorzitter van de internationale wielrenunie UCI zou tegen betaling een positieve dopingtest van Lance Armstrong geheim hebben gehouden. De veelvoudig Tour-winnaar zou in 2001 betrapt zijn op het gebruik van epo. Landis beschuldigt Verbruggen, al verbastert hij diens naam, ervan het met ploegleider Johan Bruyneel op een financieel akkoordje te hebben gegooid om dat 'nieuws' uit de publiciteit te houden.

Armstrong had negen jaar geleden vlak voor het begin van de Ronde van Zwitserland van de Italiaanse sportarts Ferrari te horen hebben gekregen dat er een epotest was ontwikkeld en hij beter kon stoppen met dat prestatiebevorderend middel.' "Lance geloofde dat niet en bleef epo gebruiken", schrijft Landis. "In de Ronde van Zwitserland, een maand voor de Tour de France, testte hij positief. Hij vloog met Johan Bruyneel naar het UCI-hoofdkwartier en bereikte daar een financieel akkoord met Mr. Verbrugen (sic) om de test geheim te houden."

Verbruggen was vanmiddag niet bereikbaar voor commentaar.