Winst ABN Amro stijgt

Redactie

ABN AMRO Bank nv heeft in het eerste kwartaal een fors hogere nettowinst gehaald, vooral dankzij een sterke daling van de kredietvoorzieningen en hogere rentebaten, terwijl ook fusiepartner Fortis Bank Nederland de winst zag stijgen. De twee banken verwachten hun juridische fusie af te ronden in het derde kwartaal van dit jaar.

De nettowinst van ABN AMRO steeg in het eerste kwartaal naar 178 miljoen euro, van 87 miljoen euro in dezelfde periode een jaar eerder. Fortis Bank Nederland wist het verlies van 6 miljoen euro om te buigen in een winst van 73 miljoen euro, eveneens geholpen door minder nieuwe voorzieningen voor slechte leningen, naast hogere inkomsten.

Exclusief separatie- en integratiekosten zou er een winst van 229 miljoen euro zijn geboekt bij ABN AMRO en 85 miljoen euro bij Fortis Bank Nederland. De Tier-1 ratio van ABN AMRO verbeterde tot 10,9 procent, van 10,2 procent  eind 2009. Fortis Bank Nederland zag de Tier-1 ratio uitkomen op 12,3 procent.

De nettorentebaten stegen bij ABN AMRO met 9 procent, dankzij een sterke instroom van spaargelden, waarop bovendien betere marges werden behaald. terwijl de overige baten met 4 procent daalden.

De kredietvoorzieningen daalden bij ABN AMRO naar 45 miljoen euro, van 252 miljoen euro in dezelfde periode een jaar eerder en 334 miljoen euro in het vierde kwartaal. Bij Fortis was de daling minder sterk, tot 45 miljoen euro van 62 miljoen euro in het eerste kwartaal van vorig jaar.

Gerrit Zalm, chief executive van de fusiebank, verwacht dat in het tweedekwartaalresultaat de kredietvoorzieningen zullen stijgen ten opzichte van het zeer lage niveau van het eerste kwartaal. Daarnaast zal een reorganisatielast worden genomen van circa 475 miljoen euro voor belastingen.

Ook zal er een verlies worden genomen van 800 miljoen euro tot 900 miljoen euro in verband met de afronding van de verkoop van ABN AMRO-onderdeel HBU aan Deutsche Bank, in het kader van de zogenaamde 'EC Remedy'. ABN AMRO moest het onderdeel verkopen, met fors verlies, om Europese goedkeuring te krijgen voor de fusie.

De twee banken, die sinds november 2008 staatseigendom zijn, zijn per begin april samen ondergebracht in ABN AMRO Group nv, maar opereren nog als zelfstandige banken tot de juridische fusie, die medio april in gang werd gezet.