Bol.com introduceert verkoop tweedehands games

Redactie

Donderdag heeft de Nederlandse webwinkel Bol.com bekendgemaakt dat consumenten de mogelijkheid krijgen hun tweedehands cd's, vinyl, consolegames, dvd's en Blu-ray's via de site te verkopen. Sinds 2007 was het al mogelijk om tweedehands boeken te kopen via de site.

De stap van Bol.com is zeer opmerkelijk. Binnen de game-industrie zijn diverse initiatieven gaande om de verkoop van tweedehands games tegen te gaan. Zo gaat Electronic Arts aan de kopers van een tweedehands game tien dollar vragen om online te mogen gamen. Daarnaast bieden diverse uitgevers via downloadcodes diverse extra's aan, aan consumenten die hun games nieuw in de winkel kopen.

De online winkel vraagt ongeveer 20 procent van de verkoopprijs als bemiddelingsbijdrag'. Hiermee ligt de prijs voor een tweedehandsverkoop op Bol.com aanzienlijk hoger dan het bedrag dat op veiligsite eBay wordt gevraagd, en Marktplaats is bovendien gratis voor bepaalde producten.

Michael Shaeffer, marketing directeur van Bol.com, is er van overtuigd dat de nieuwe functionaliteit een succes zal zijn. De verkoop van tweedehands producten is nu immers een integraal onderdeel van een toch al populaire winkel. Bovendien is Shaeffer van mening dat de consument gebaat is bij de verkoop van tweedehands games.

"Een nieuwe game kost al snel tussen de 50,- en 60,-. Na uitspelen is dat spel nog net zo nieuw en levert het naar verwachting tweedehands nog zeker 30,- op. Hierdoor gamen zowel de koper als de verkoper voor de helft van het geld."

Dat zou simpel gezegd ook kunnen betekenen dat slechts de helft van de gamers hun game nieuw koopt, wat dus voor een halvering van de verkoopcijfers zou zorgen. Daar zitten de game-uitgevers niet op te wachten.

Bol.com introduceert verkoop tweedehands games
Bol.com introduceert verkoop tweedehands games (Foto: Novum)