'Gezondheid Demjanjuk hard achteruit'

Redactie

De gezondheid van de van oorlogsmisdaden verdachte John Demjanjuk gaat hard achteruit. De 90-jarige Demjanjuk werd woensdag voor de tweede opeenvolgende dag opgenomen in het ziekenhuis met gevaarlijk lage hemoglobinewaarden. Dat hebben zijn familie en advocaat gezegd.

Demjanjuk wordt ervan verdacht als kampbewaker te hebben gediend in het voormalige nazi-vernietigingskamp Sobibor en mede schuldig te zijn aan de moord op zeker 27.900 mensen. Dinsdag werd het proces tegen Demjanjuk onderbroken toen de verdachte met hartklachten in het ziekenhuis moest worden opgenomen.

Tests wezen uit dat hij geen hartaanval had gehad, maar de dokters kwamen er wel achter dat de hemoglobinewaarden in Demjanjuks bloed gevaarlijk laag waren. De artsen verwachtten dat hij donderdag zodanig is hersteld dat het proces hervat kan worden. Volgens Demjanjuks advocaat meende een andere arts dat zijn cliënt nog zeker enkele dagen ter observatie in het ziekenhuis moet blijven.

Demjanjuk lijdt aan enkele medische kwalen, maar werd wel voldoende gezond geacht om te kunnen worden berecht. Rekening houdend met de gezondheid van de verdachte duren de rechtbanksessies negentig minuten en worden er per dag twee sessies gehouden.

De zoon van Demjanjuk, John Demjanjuk jr., vertelde dat de beenmergziekte van zijn vader zodanig is verslechterd dat voortzetting van het proces gelijk staat aan 'marteling'. "Ze onthouden hem de juiste medische zorg die hij hier in de VS zou krijgen", schreef hij in een e-mail. "De rechter en aanklagers willen dat de show doorgaat en ik denk dat dat zelfs zo is als zijn mensenrechten worden geschonden, zelfs nu het gebrek aan bewijs vrijspraak eist."