Echte brand tijdens brandoefening

Redactie

Tijdens de voorbereiding op een grote brandoefening op de Leusderheide is woensdag een echte brand uitgebroken. De vlammen kregen in min of meerdere mate vat op een gebied van zeshonderd bij achthonderd meter. De brandweervoertuigen die klaarstonden voor de oefening kregen de brand echter snel onder controle.

De brand brak aan het begin van de avond uit. Rond 20.00 uur werd het sein brand meester gegeven. Door de grote inzet van de brandweer - er waren ongeveer dertig brandweervoertuigen, waarvan de helft bluswagens - was de brand niet lang daarna helemaal geblust, zegt een woordvoerder van de brandweer.

Bij de brand kon de brandweer voor het eerst gebruikmaken van de nieuwe waterputten die juist voor dit doel zijn aangelegd. Vorige maand is begonnen met het graven van 45 waterputten op de Utrechtse Heuvelrug. Bij bos- en heidebranden is bluswater voor de brandweer vaak moeilijk bereikbaar. De putten moeten daarbij helpen.

"Er waren er al in ieder geval een paar klaar. Daardoor hoefde de brandweer minder ver te rijden om nieuw bluswater te halen", licht de brandweerzegsman toe.

De oorzaak van de brand op het militaire oefenterrein in Leusden is nog onbekend. De marechaussee gaat daar onderzoek naar doen. Hoe groot de schade precies is, is ook nog niet bekend. Niet het hele gebied van 48 hectare is afgebrand.