Pechtold wil 'nieuw paars'

Hukkie

D66-lijsttrekker Alexander Pechtold heeft zijn voorkeur uitgesproken voor een coalitie van PvdA, VVD, D66 en GroenLinks. In een interview in NRC Handelsblad pleit hij voor een variant van het eerste paarse kabinet uit 1994.

De variant die Pechtold voor ogen heeft, noemt hij ‘hervormend paars’. “Ik wil geen verwarring, als ik nu zeg GroenLinks en VVD en ik daag Cohen uit te vertellen of hij wil hervormen, dan denk ik dat ik duidelijker ben dan wie dan ook”, zegt hij. “Een stem op D66 zorgt dat Rutte niet met Wilders gaat, en Cohen niet de conservatieve SP erbij trekt. Dat zorgt voor een gezond midden. En dat gezonde midden zou in het nieuwe paars een grote kans hebben”.

De grote vraag aan Cohen is om zich uit te spreken over een gewenste coalitie. Die vraag is hem al eerder gesteld door Emile Roemer van de SP en leider van GroenLinks Femke Halsema.  Een woordvoerster van Cohen verklaart dat hij al vaker heeft gezegd dat hij hoopt op een zo progressief mogelijk kabinet, waarin de PvdA de grootste partij is.