[Giro] Aanvallers zetten klassement op zijn kop

Olga Kroeders

De elfde etappe in de Giro d'Italia, van Lucera naar L'Aquila over 262 kilometer en in hondeweer, is gewonnen door Jevgeny Petrov. De Rus van Lampre wist zijn vluchtmakkers net voor te blijven. Richie Porte is na deze monsteretappe de nieuwe drager van de roze trui.

Een groep van 56 man ontsnapte al vroeg uit het peloton. In die groep onder anderen Carlos Sastre, Thomas Voeckler, David Millar, Bradley Wiggins en de Nederlander Kruijswijk. Een aantal renners stapte onderweg af. Cadel Evans raakte, net als Vinokourov, twee knechten kwijt. Santambrogio en Louder (Beiden BMC) en Astana-renners Iglinsky en Gasparotto waren vier van de uitvallers vandaag.

De voorsprong was zo'n tachtig kilometer voor de streep nog ruim een kwartier. De klassementstoppers wilden orde op zaken gaan stellen. Stangelj en Jufre (Astana), Serpa en Wurf (Diquigiovanni) en Bookwalter (BMC) moesten zich daarom vanuit de kopgroep laten terugvallen in het peloton. Het peloton was inmiddels in twee stukken gebroken.

De voorsprong van de koplopers werd wel wat minder maar het ging niet hard waardoor al vrij gauw zeker was dat de dagwinnaar uit de kopgroep zou komen.  Acht kilometer voor de finish was het de Fransman Jerome Pineau die uit de kopgroep ontsnapte maar even later weer werd teruggepakt. Vervolgens sprong Dario Cataldo weg maar hij werd bijgehaald door Linus Gerdemann en Jan Bakelants. De Belg kwam echter op het natte wegdek ten val. Gerdemann leek op weg naar de zege te gaan, maar de Rus Petrov wist hem in de laatste kilometer voorbij te gaan en kwam als eerste over de meet. Het peloton kwam pas ruim tien minuten na de Rus over streep.

Uitslag elfde etappe:

# Renner Ploeg Tijd
1 Jevgeny Petrov (Rus) Lampre 6.28;29
2 Dario Cataldo (Ita) Quick Step +0,05
3 Carlos Sastre (Spa) Cervélo z.t.
4 Bradley Wiggins (GB) Sky +0,07
5 Alexandre Efimkin (Rus) AG2R- La Mondiale z.t.
6 Linus Gerdemann (Dui) Milram z.t.
7 Jerome Pineau (Fra) Quick Step z.t.
8 David Arroyo (Spa) Caisse d'Epargne z.t.


Klassement:

# Renner Ploeg Tijd
1 Richie Porte (Aus) Saxo Bank 45.30;16
2 David Arroyo (Spa) Caisse d'Epargne +1.42
3 Robert Kiserlovski (Kro) Liquigas +1.56
4 Xavier Tondo (Ita) Cervélo +3.54
5 Valerio Agnoli (Ita) Liquigas +4.41
6 Alexandre Efimkin (Rus) AG2R- La Mondiale +5.16
7 Linus Gerdemann (Dui) Milram +5.34
8 Carlos Sastre (Spa) Cervélo +7.09