Duitsland verbiedt speculatieve handel

In Duitsland heeft de toezichthouder op de financiële markten aldaar, de Bafin, een verbod afgekondigd op 'naked short selling'. Dit verbod loopt af op 31 maart 2011.

Speculaties
Met 'naked short selling' kunnen beleggers geld verdienen aan koersdalingen. Dit doen ze zonder daadwerkelijk in bezit te zijn van de aandelen. Bij het normale 'short selling' worden de aandelen gehuurd van een andere partij. Deze manier van 'short gaan' is enkel voorbehouden voor professionele beleggers.

Solo
De bedoeling van de Duitse toezichthouder was om koersschommelingen in aandelen en de euro te voorkomen. Velen zien de grote pieken en dalen in aandelen als één van de oorzaken van de huidige schuldencrisis.

Ondanks alle goede bedoelingen van de Duitsers, is het resultaat er niet naar. De euro daalde dinsdag tot een dieptepunt van 1,2141, de laagste stand in vier jaar tijd.

"Het zwakke punt is dat Duitsland het besluit op eigen houtje heeft genomen in plaats van met een groep landen. Daarbij kan er nog altijd worden short gegaan in de euro. Dit is niet de manier om de markten tot rust te brengen", verklaart vermogensbeheerder Kian Liem van het Haags Effektenkantoor.

Mede naar aanleiding van dit verbod en het verlies op Wall Street van dinsdagavond, zal de AEX woensdagochtend met een verlies van ongeveer 1,2 procent openen.

Volg de AEX ook in de Beursvloer reeks op het FOK!forum