Ruimteveer Atlantis aangekomen bij ISS

Redactie

Het ruimteveer Atlantis is zondag aangekomen bij het internationale ruimtestation ISS. Bij de aankomst werden honderden foto's gemaakt, die een ingekorte veiligheidscontrole van de dag ervoor moesten goedmaken.

Vier van de zes bemanningsleden aan boord van het ruimteschip maakten ongeveer vierhonderd foto's, terwijl het ruimteveer langzaam rond zijn as draaide, zodat het van alle kanten kon worden gefotografeerd. Een uur later werd het ruimteveer zonder problemen gekoppeld aan het ISS.

Zaterdag zorgde een kabel ervoor dat de zes astronauten niet in staat waren om het ruimteveer volledig te inspecteren. Later deze week zal de kabel waarschijnlijk tijdens een ruimtewandeling gerepareerd worden.

De zes bemanningsleden van Atlantis blijven een week aan boord van het ISS. Ze installeren een nieuw Russisch compartiment en hebben nieuwe accu's meegebracht. Er zijn drie ruimtewandelingen gepland.

Een uur nadat het ruimteveer werd gekoppeld, passeerde een stuk ruimteafval zonder problemen het ISS op een afstand van bijna negen kilometer. Vluchtleiders hielden het stuk afval al een paar dagen in de gaten. Zaterdagavond werd bepaald dat het ISS niet uit de weg hoefde te gaan om een botsing met het ruimteafval te voorkomen.