Willem II handhaaft zich, Sparta degradeert

Sjors (Sj0rSz)

Het doek is gevallen voor Sparta Rotterdam. De ploeg van Aad de Mos speelde vanmiddag, in het kader van de play-offs om promotie/degradatie, gelijk tegen Excelsior (1-1). Dit was echter niet genoeg om handhaving in de Eredivisie te bewerkstelligen.

De eerste wedstrijd tussen de twee Rotterdamse ploegen eindigde eveneens in een gelijkspel (0-0), waardoor het uitdoelpunt van Excelsior vanmiddag zwaarder telde. Hierdoor neemt Sparta Rotterdam na vijf jaar weer afscheid van de Eredivisie.

Toch heeft Sparta Rotterdam geen slechte ervaringen in de Jupiler League. In het seizoen 2002/2003 eindigde de formatie op de achtste plaats, wat ook meteen de laagst geklasseerde positie was. In de twee daaropvolgende jaren eindigde de Rotterdammers op respectievelijk de derde (2003/2004) en tweede plaats (2004/2005). In het laatstgenoemde seizoen werd een terugkeer naar de Eredivisie weer veilig gesteld.

Excelsior bewandelt logischerwijs de omgekeerde weg en speelt komend seizoen weer in de Eredivisie. De formatie uit Rotterdam Kralingen deed dit in het seizoen 2007/2008 voor het laatst.

Willem II, de andere Eredivisie-ploeg in de play-offs, is er wel in geslaagd om zich in de hoogste Nederlandse voetbaldivisie te handhaven. De Tilburgers wonnen vanmiddag met 3-0 van Go Ahead Eagles, dat de eerste wedstrijd verrassend met 1-0 won.

Toch was het voor de Tilburgse fans de afgelopen weken billenknijpen. De twee wedstrijden met FC Eindhoven werden namelijk maar nipt gewonnen. Na de wedstrijd in Deventer werd zelfs al aan een worst case-scenario gedacht, maar Willem II liet zich niet kennen. Vandaag kwam de thuisploeg in de eerste helft al op voorsprong, waarna de Tilburgers een verlenging nodig hadden om de beslissing te forceren.