Veerman leest CDA de les over natuurbeleid

Redactie

Oud-minister van Landbouw Cees Veerman (CDA) is niet te spreken over het natuurbeleid van zijn eigen partij. De voorzitter van Natuurmonumenten vindt het belangrijk dat er in het landelijk gebied 'harmonie' tot stand wordt gebracht tussen landbouw en natuur. "Ik ben wat dat betreft nogal teleurgesteld in mijn eigen partij, het CDA", zegt hij zondag op de site van de natuurbeschermingsorganisatie.

Volgens Veerman gaat het niet goed met de natuur in Nederland. "Voortdurend verdwijnen er planten en dieren uit ons leven." Dit gaat volgens hem met een bijna adembenemende snelheid. 'Zeer verontrustend.' Hij roept kiezers daarom op om op 9 juni met het 'groene hart' te stemmen. "Als het om de natuur gaat, valt er zeker wat te kiezen."

Het CDA is volgens de oud-bewindsman 'bij uitstek' de partij die zich zou moeten inzetten voor een beter evenwicht tussen natuur en landbouw. "Maar in plaats van te zoeken naar oplossingen zie ik een verscherping van de tegenstellingen." Huidig landbouwminister Gerda Verburg (CDA) ligt geregeld onder vuur, omdat zij haar oren te veel naar de landbouw zou laten hangen.

De opwarming van het klimaat is volgens Veerman door mensen veroorzaakt. "De boodschap is: zorgen voor de natuur is zorgen voor onszelf. We hebben in deze tijd waarin we opgejaagd worden, de natuur meer dan ooit nodig om te ontstressen." Veerman zet vraagtekens bij de 'kiloknallers' en goedkope eieren. "Daar hebben we allemaal van geprofiteerd, behalve de kip. Via de producten die we kopen kunnen we een bijdrage leveren aan een betere toekomst."

Natuurmonumenten stelt op basis van een onderzoek dat op de thema's natuur en landschap de klassieke verdeling tussen links en rechts in de politiek terug is. Uit het onderzoek blijkt dat linkse partijen het meest natuurvriendelijk stemmen en de rechtse partijen het minst. ChristenUnie en PvdA zitten in het midden. De VVD en CDA staan geregeld 'op de rem' als het gaat om natuurbescherming. "Als het om de natuur gaat, valt er dus zeker wat te kiezen", aldus Veerman.