Voorzitter Engels bidcomité opgestapt

Olga Kroeders

De voorzitter van het Engelse bidcomité is opgestapt. David Triesman, die tevens de voorzitter is van de Engelse voetbalbond (FA), heeft Spanje en Rusland beschuldigd van omkoperij, maar kan dit niet hard maken. Hij vertelde dit in een gesprek met een oud-functionaris van de bond, met wie hij eerder een relatie had. De Daily Mail had dit gesprek in het geheim opgenomen.

Triesman vertelde dat Rusland zijn hulp aan Spanje gaat aanbieden om scheidsrechters om te kopen. Op het WK in Zuid-Afrika zouden de leidsmannen flink worden beloond. De tegenprestatie voor deze deal is dat de Europees kampioen zich terugtrekt in de strijd voor het binnenhalen van het WK 2018. De Russen willen zelf ook deze eindronde huisvesten.

Door deze uitspraken en het opstappen van de voorzitter lijkt Engeland kansloos voor het binnenhalen van het toernooi. De FIFA zal hier niet erg over te spreken zijn en de gevolgen voor Engeland zijn niet te overzien. Het land heeft zich ook verkiesbaar gesteld voor de eindronde van 2022.

De Engelse bond heeft zijn verontschuldigingen gemaakt aan beide landen voor dit voorval. Engeland is zelf ook een kanshebber voor het WK van 2018. Ze ondervinden naast bovengenoemde landen concurrentie van Spanje-Portugal en Nederland-België, Australië en de Verenigde Staten.