Nederlandse ambassade Bangkok gesloten

Redactie

De Nederlandse ambassade in Bangkok is vrijdag gesloten. Donderdag braken er in de Thaise hoofdstad opnieuw ongeregeldheden uit tussen demonstranten en het leger. Het ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert om voorlopig niet in de buurt van de ambassade te komen. Het ministerie ontraadt alle niet-essentiële reizen naar Bangkok.

Donderdag werd een van de leiders van de demonstranten, die zich roodhemden noemen, neergeschoten. De man, voormalig legergeneraal Khattiya Sawasdiphol, werd door een kogel in het hoofd geraakt en is er slecht aan toe. Een 25-jarige demonstrant werd eveneens neergeschoten. Hij overleed aan zijn verwondingen.

In Bangkok en een nabijgelegen provincie geldt al sinds meer dan een maand de noodtoestand. Deze is donderdag met vijftien provincies uitgebreid. Dit geeft het leger meer mogelijkheden om betogers aan te pakken en de burgerrechten in te perken. De roodhemden eisen de terugkeer van de in 2006 afgezette premier Thaksin Shinawatra. De huidige premier Abhisit Vejjajiva wil dit voorkomen.