Brazilië en India klagen over Nederland bij WTO

Redactie

Brazilië heeft woensdag een klacht tegen Nederland ingediend bij de Wereldhandelsorganisatie WTO. De Brazilianen zijn het niet eens met de inbeslagname van een lading generieke medicijnen uit India door de Nederlandse autoriteiten. Brazilië vroeg de WTO om een formeel consultatieproces op te starten, de eerste stap bij een handelsconflict, waarbij de Europese Unie en Nederland betrokken zijn.

Vorig jaar werd in de Rotterdamse haven de lading medicijnen tegen een hoge bloeddruk in beslag genomen, nadat een Nederlands bedrijf had geklaagd over een inbreuk op hun patenten. De actie van Nederland zorgde voor woede in Brazilië en India. De twee landen staan vooraan bij de promotie van het gebruik van generieke geneesmiddelen als alternatief voor dure merkmedicijnen. Veel mensen in ontwikkelingslanden kunnen de dure medicijnen niet betalen.

Brazilië zei in een verklaring dat de inbeslagname in strijd is met regels van de WTO en dat het mogelijk hulpprogramma's om generieke medicijnen te verspreiden in ontwikkelingslanden in de war zou kunnen sturen. India sloot zich bij de Brazilianen aan.