VVD grootste partij in peiling

Redactie

De VVD is de grootste partij in de peiling van Maurice de Hond. De VVD staat op 34 zetels in de peiling die De Hond woensdag heeft gepubliceerd. Dat zijn er twee meer dan de PvdA.

In de peiling van vorige week stonden de PvdA en de VVD allebei nog op 33 zetels. Deze week moeten behalve de PvdA ook het CDA en de PVV een zetel inleveren. De christendemocraten staan op 26 zetels, de PVV krijgt er nu zestien.

Het zetelverlies van het CDA en de PVV heeft mogelijk te maken met de publiciteit van de afgelopen dagen rondom de buitenechtelijke affaire van staatssecretaris van Defensie Jack de Vries (CDA) en het pleidooi van Kamerlid Hero Brinkman voor meer democratie in de PVV.

Het vertrouwen van kiezers in PvdA-leider Job Cohen neemt iets af, blijkt verder uit de peiling, terwijl het vertrouwen in diens VVD-opponent Mark Rutte juist iets toeneemt. Cohen krijgt nog wel de voorkeur als het gaat om de vraag wie er premier moet worden: Rutte of Cohen. Vijftig procent kiest voor Cohen, 44 procent voor Rutte.

De laatste keer dat de VVD in de peilingen op de eerste plaats stond, was tijdens het tweede paarse kabinet (1998-2002).