[Giro] Nibali dankt ploegleiding voor roze trui

Olga Kroeders

Vincenzo Nibali mocht zich vandaag voor het eerst in zijn carrière in de roze leiderstrui van de Giro d'Italia hullen. Door de winst van Liquigas in de ploegentijdrit nam hij het kleinood over van Astana-renner Alexandre Vinoukourov. "En dat heb ik vooral te danken aan de ploegleiding", wist hij na afloop te vertellen.

Nibali doelde daarmee op het feit dat de Giro aanvankelijk aan zijn neus voorbij zou gaan. De 25-jarige moest worden uitgespeeld tijdens de Tour de France, waarin hij vorig jaar als zevende eindigde. Nadat Franco Pellizotti kort voor de Giro een startverbod kreeg vanwege verdachte bloedwaarden, kwam de ploegleiding alsnog bij Nibali terecht.

"Ik ben heel dankbaar voor het vertrouwen dat ze in me hebben gesteld, vooral omdat ik een matig voorjaar achter de rug heb", zei de Siciliaan, die het dragen van de roze trui als een droom ziet. "Ik hoop hem in ieder geval deze week nog te behouden. Maar ik zal het van dag tot dag moeten bekijken."

Voor een interne strijd met de andere kopman binnen de ploeg, Ivan Basso, hoeft volgens Nibali niemand bang te zijn. "We hebben gewoon allebei een bepaalde rol binnen de ploeg en die respecteren we van elkaar. Verlies Ivan niet uit het oog, hij is een uitstekende renner en heeft veel ervaring in de Giro."