Aantal vacatures daalt verder

Redactie

Het aantal openstaande vacatures in Nederland is in het eerste kwartaal van dit jaar verder gedaald tot 113.000. Dat zijn er zo'n elfduizend minder dan een kwartaal eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag.

Nadat het CBS een stabilisatie van het aantal openstaande vacatures in het derde kwartaal van vorig jaar signaleerde, moeten de statistici nu vaststellen dat de periode van dalingen nog niet voorbij is. Het totaal aantal openstaande vacatures is het dieptepunt van 2003 tot op achttienduizend genaderd.

De daling deed zich in het eerste kwartaal vooral voor bij de niet-commerciële dienstverlening. Het aantal vacatures nam bij deze sector het afgelopen kwartaal met negenduizend af. Hiervan had de overheid met vijfduizend het grootste aandeel.

Bij de landbouw, industrie en bouwnijverheid stabiliseerde het aantal openstaande vacatures. Bij de commerciële dienstverlening was dit ook het geval.

De rekenmeesters van de overheid wijzen erop dat er nog steeds veel mensen een nieuwe baan vinden. Tegenover 173.000 ontstane vacatures, stonden in het eerste kwartaal 177.000 vervallen of vervulde vacatures.