Geen beelden Eredivisie voor regionale omroepen

Redactie

Regionale omroepen mogen niet zonder toestemming flitsen van beeldmateriaal van eredivisiewedstrijden uitzenden in hun nieuwsuitzendingen. Dat heeft de rechtbank in Utrecht woensdag bepaald. De regionale omroepen hadden hier in een kort geding wel om gevraagd.

De achttien clubs in de Eredivisie zitten samen in de overkoepelende organisatie Eredivisie Media & Marketing, dat onder meer de exploitatie van de mediarechten en sponsorrechten voor de clubs regelt. Eredivisie zendt op de website van de Eredivisie en het televisiekanaal 'Eredivisie Live' de eredivisiewedstrijden integraal en live uit.

In de mediawet staat dat een omroeporganisatie van een andere omroeporganisatie kan vragen flitsen van beeldmateriaal te verstrekken. Dat betekent volgens de rechter echter nog niet dat uitzending van de flitsen ook mag: daarover wordt niets gezegd.

Ook bepalingen in andere wetten waarin staat dat media berichten van elkaar mogen overnemen, zijn niet op deze situatie van toepassing, oordeelt de rechtbank. De bedoeling is namelijk dat het materiaal dan wordt overgenomen in een zelfde soort programma. De uitzendingen van de eredivisie zijn volgens de rechter echter vooral bedoeld om kijkers te amuseren. Ze kunnen daarom niet worden gezien als nieuwsuitzendingen, waarvoor de omroepen de flitsen wilden gebruiken. De omroepen stelden verder dat sprake is van de zogenoemde reportage-exceptie, waardoor media opnamen mogen maken van een actuele gebeurtenis. Volgens de rechter zijn de gebeurtenissen tijdens de eredivisiewedstrijden nieuws, niet de reportages van deze wedstrijden. Het overnemen van delen van de reportages valt hier daarom niet onder.