Rijksten krijgen helft van HRA

Redactie

De rijkste huishoudens krijgen de helft van het geld dat via de hypotheekrenteaftrek (HRA) terugstroomt. Van de tien miljard euro die in 2008 via de aftrek terugstroomde, ging vijf miljard euro naar huishoudens met een inkomen van meer dan 81.000 euro, blijkt woensdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Vier miljoen huishoudens hadden in 2008 een eigen woning. Daarvan hadden er 3,5 miljoen een hypotheek. Gemiddeld is de hypotheek 680 euro per maand en krijgen huishoudens 240 euro terug door de hypotheekrenteaftrek.

Hoe hoger het inkomen, hoe hoger de hypotheek en hoe meer geld terugstroomt via de hypotheekrenteaftrek. Eén procent van de huishoudens had bijvoorbeeld een hypotheek van 2700 euro of meer per maand. Daarvan krijgen zij gemiddeld 1620 euro terug.

Over het algemeen hebben mensen met een hoger inkomen vaker een hypotheek en hebben ze dus vaker voordeel van de renteaftrek dan armere mensen die vaker een woning huren. Die ongelijkheid zorgt regelmatig voor felle discussie in de Tweede Kamer, maar tot ingrijpende veranderingen komt het niet uit vrees dat de huizenmarkt wordt verstoord.