Einde staking reinigingsdiensten niet in zicht

Redactie

Het einde van de staking van de reinigingsdiensten in Amsterdam en Utrecht is nog niet in zicht. Opnieuw zijn onderhandelingen tussen de VNG en vakbonden over een nieuwe cao voor gemeenteambtenaren gestrand. De VNG stelt dat het de bonden dinsdagavond werkzekerheid en koopkrachtbehoud bood, maar dat de bonden niet akkoord wilden gaan.

De VNG bood onder meer een uitkering van één procent, een verhoging van de eindejaarsuitkering van vijf naar 6,5 procent en een garantie dat er geen gedwongen ontslagen vallen. Dat de bonden niet akkoord gingen, noemt VNG-onderhandelaar Marco Florijn 'onbegrijpelijk'.

De bonden willen een loonstijging van anderhalf procent, maar de gemeenten zien daar niets in. Het overleg van dinsdag was volgens de VNG wel 'constructief'. Vrijdag praten de partijen verder.

Vorige week vrijdag liep ook al een onderhandelingsronde stuk. De druk op de gemeenten is groot. Door een staking van de reinigingsdiensten in Amsterdam en Utrecht stapelt het vuil zich daar op. De hevige regenval van dinsdagnacht maakt het er niet netter op. De VNG zegt de overlast voor burgers en bedrijven te betreuren. De staking stopt pas als er een akkoord is, kondigden de bonden vorige week aan.