Ranglijst Trouw van invloed op schoolkeuze

Redactie

Het onderzoek naar de kwaliteit van scholen dat Trouw jaarlijks uitvoert, is van invloed op de schoolkeuze van ouders en leerlingen. Ook verbeteren scholen hun prestaties na een negatieve beoordeling in het dagblad. Dat stelt het Centraal Planbureau (CPB) in een onderzoek dat dinsdag verscheen.

Trouw publiceert sinds 1996 een ranglijst van middelbare scholen. Uit het onderzoek blijkt dat de instroom van nieuwe leerlingen afhangt van de beoordeling door Trouw. De effecten zijn het sterkst bij het vwo-onderwijs. De meest positieve beoordeling leidt tot gemiddeld zestien extra leerlingen.

Overigens is de reistijd een belangrijkere factor in de keuze voor een school. Zo neemt de geschatte kans dat een leerling een school kiest met dertig procent af per extra kilometer dat die school verder van huis ligt. Omgerekend komt dit erop neer dat een gemiddelde leerling maximaal grofweg tweehonderd meter extra zou willen reizen om een school met een positief oordeel te kiezen in plaats van een school met slechts een neutraal oordeel.

Het CPB kwam er ook achter dat scholen met het meest negatieve oordeel in Trouw beter gaan presteren. Het is dus niet zo dat scholen na een negatief oordeel in een neerwaartse spiraal geraken.