Giro-baas hekelt dopingbeleid buiten Italië

Peterselieman

De baas van de Giro d'Italia Angelo Zomegnan heeft op de eerste rustdag hard uitgehaald naar de dopingbestrijders buiten Italië. Hij is van mening dat de Italianen bij het bestrijden van doping ver voorop lopen en de andere landen achterblijven, waardoor dopingzondaars schone renners voor kunnen blijven.

"De Italiaanse renners worden vaker gecontroleerd en gestraft dan coureurs van andere landen," zei Zomegnan die het ook vreemd vindt dat de Spanjaard Alejandro Valverde in Italië een schorsing voor twee jaar heeft, maar ondanks dat in de rest van de wereld gewoon kan koersen. "We kunnen controleren wat we willen, maar als renners niet geschorst worden, blijven we bezig. Op die manier komt er nooit gerechtigheid."

Van de Italiaanse toprenners werden in het verleden Ivan Basso en Ricardo Ricco al geschorst, terwijl begin dit jaar Danilo di Luca zich bij hen voegde. Franco Pellizzoti werd vlak voor aanvang van de Giro een startverbod opgelegd en ook hij mag zich binnenkort bij het Italiaans olympisch comité (CONI) verantwoorden voor zijn afwijkende bloedwaarden.