Maatregelen Q-koorts waarschijnlijk niet versoepeld

Redactie

Het ziet er niet naar uit dat het fok- en aanvoerverbod voor melkschapen- en melkgeitenhouders per 1 juni wordt versoepeld. Reden is dat een groot aantal bedrijven hun dieren nog niet heeft laten vaccineren, maakte demissionair minister van Landbouw Gerda Verburg (CDA) dinsdag bekend tijdens een persconferentie.

Van de 426 bedrijven hebben er inmiddels 37 laten weten dat hun geiten en schapen zijn gevaccineerd. Voor een volledige vaccinatie zijn twee prikken nodig. Tussen de eerste en de tweede prik zit drie weken. "Het is aanneembaar dat 1 juni niet haalbaar is", concludeerde Verburg dan ook. Zij houdt namelijk vast aan de voorwaarde dat alle dieren op melkleverende bedrijven volledig zijn gevaccineerd.

De bewindsvrouw deed een klemmend beroep op de geiten- en schapenhouders om alles op alles te zetten om alsnog hun dieren te laten vaccineren. "Het is alle hens aan dek." Verburg wees er op dat het in het eigenbelang van de bedrijven is om de dieren te laten vaccineren, maar mogelijk volgen ook sancties. Wanneer de maatregelen wel zouden kunnen worden versoepeld, is niet bekend.

Dat zo weinig schapen en geiten zijn gevaccineerd, wijt de minister aan een onderzoek van het Jeroen Bosch Ziekenhuis. Daaruit zou blijken dat de Q-koortsbacterie is terug te vinden in de melk van gevaccineerde dieren. Boeren zouden hierdoor huiverig worden hun dieren te laten prikken omdat zij vrezen dat de melk dan wordt besmet.

De bevindingen van het ziekenhuis worden echter niet bevestigd door de tests die haar ministerie laat uitvoeren en waar de bacterie niet wordt aangetroffen. Verburg denkt dat dit komt omdat het ziekenhuis strengere criteria gebruikt. De bewindsvrouw beklemtoonde meerdere malen dat haar eigen testen betrouwbaar zijn en riep de geiten- en schapenhouders op om hun dieren te laten prikken. "Dit is een uiterste oproep. Doe het zo snel mogelijk."