Snookerschandaal breidt zich uit

Peterselieman

Het omkoopschandaal in de snookerwereld lijkt zich uit te breiden. Voormalig wereldkampioen Alex Higgins beweert dat naast John Higgins nog zeker vier topspelers steekpenningen hebben aangenomen om de uitkomsten van partijen te doen veranderen.

Alex Higgins zelf zou in het verleden ook meermalen het aanbod hebben gekregen om opzettelijk te verliezen in ruil voor geld. Zo zou volgens hem in 1979 door Griekse gokkers 18.000 pond zijn geboden om in de Benson & Hedges Masters de kwarfinale tegen Perrie Mans te verliezen. Tien jaar later werd hem tijdens de Ierse Masters nog eens 20.000 pond geboden maar ook dat aanbod wees hij af.

"Ik wilde niets te maken met hen hebben. Ik zou niet met mezelf kunnen leven als ik dat had gedaan," zei Higgins die John Higgins (geen familie, red.) enkele weken geleden geschorst zag worden. Hij is in afwachting van een onderzoek dat na beschuldigingen van een Britse zondagskrant tegen hem loopt.

"De namen van de vier spelers zouden een grote schok zijn voor het publiek als bewezen wordt wat ik weet," zei Alex Higgins die geen namen wilde noemen. "Maar ik weet dat er genoeg weerzinwekkend professionele spelers zijn die partijen voor weddenschapen hebben beïnvloed. Omdat zij mooie witte overhemden dragen wil dat niet zeggen dat ze brandschoon zijn. Het gebeurde direct onder de neus van de autoriteiten en het publiek."

Zo lijken enkele snookeraars op hun eigen partijen te wedden, iets waar bij de Schotten Stephen Maguire en Jamie Burnett een onderzoek tegen loopt en de Engelsman Stephen Lee op borgtocht vrij voor is. Tot veroordelingen is het in het verleden al eens gekomen, want in 2006 werd de Australiër Quinten Hann voor acht jaar geschorst wegens omkoping.