Veel rechtse colleges na verkiezingen

Redactie

Na de gemeenteraadsverkiezingen zijn in 91 gemeenten rechtse of centrumrechtse colleges gevormd. Compleet linkse colleges zijn er haast niet meer. Alleen Nijmegen, Groningen, Delft en Utrecht hebben een geheel progressief college. Dat meldt RTL Nieuws vandaag op basis van een onderzoek in 340 gemeentes.

De lokale partijen hebben het na de verkiezingen van 2006 opnieuw goed gedaan. In 170 van de onderzochte gemeenten zit een lokale partij in het college. Ze leveren in totaal 231 wethouders. De meeste lokale partijen zijn rechts en vervangen VVD, CDA of leefbaar-achtige partijen.

De PvdA blijkt vaak in zee te gaan met de VVD en niet met het eveneens linkse GroenLinks. Dat is bijvoorbeeld in Rotterdam het geval met een college van PvdA, VVD, D66 en CDA.

De PvdA zit in 111 colleges. De SP mag slechts in dertien gemeentes een of meer wethouders leveren. GroenLinks doet het met 39 gemeenten drie keer zo goed.

Politicoloog André Krouwel van de Vrije Universiteit zegt tegen RTL Nieuws dat hij instabiliteit verwacht door de deelname van de lokale partijen. "Wethouders van lokale partijen sneuvelen vrij vaak. Die partijen zijn instabieler omdat ze uit protestbewegingen voortkomen. Ze hebben vaak minder politieke ervaring."